Protagon.gr – review of The House on Paradise Street (in Greek)
Posted on 22 MAY 2012, by Katerina Mpakogianni

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.vivlia&id=15324

Είναι ελληνικό μυθιστόρημα αλλά εκδόθηκε πρώτα στην Αγγλία στις αρχές Μαρτίου και  το έχουν ήδη ακούσει εκατομμύρια ακροατές του BBC-Radio 4 σε όλο τον κόσμο. Στην δημοφιλή εκπομπή «Book at Bedtime» δύο ηθοποιοί διάβαζαν για δύο εβδομάδες 15λεπτα αποσπάσματα από το βιβλίο της Sofka Zinovieff “The House on Paradise Street” που αναπαράγει με τη μορφή μυθιστορήματος τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, από τα Δεκεμβριανά του ΄44, τον εμφύλιο και τη χούντα, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2008 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

«Το σπίτι στην οδό Παραδείσου» που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (Εκδόσεις Ψυχογιός)  ακολουθεί την ιστορία της Αντιγόνης, μιας κομμουνίστριας αντάρτισσας που πέρασε 60 χρόνια στην εξορία στη Μόσχα μετά τον εμφύλιο κρύβοντας ένα μεγάλο μυστικό. Η δεύτερη αφηγήτρια είναι η Μοντ, η Εγγλέζα νύφη της, που επιχειρεί να ερευνήσει το περίπλοκο παρελθόν του άντρα της μετά τον ξαφνικό θάνατο του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Independent, το μυθιστόρημα είναι μία ζοφερή υπενθύμιση για την κακομεταχείριση των Ελλήνων αριστερών μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και για τις καταστροφικές συνέπειες στο υπόλοιπο του 20ού αιώνα για την Ελλάδα. Το περιοδικό Economist χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν ανέχονται τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Προσωπικά, διάβασα το βιβλίο στα αγγλικά, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα, λίγο πριν από τις εκλογές. Επηρεασμένη λοιπόν ίσως και από το κλίμα των ημερών, εστίασα στα πολιτικά πάθη των ηρώων, οι οποίοι, έχοντας επίγνωση της προσωπικής τους ιστορίας, καταλήγουν να ενσωματώνουν τα αριστερά ή τα δεξιά τους φρονήματα ως περίπου στοιχείο του …DNA τους. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση με πιθανές αναγωγές στον τρόπο με τον οποίο ακόμη και σήμερα διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα.

Η ίδια η Zinovieff έχει το πλεονέκτημα να γράφει για την Ελλάδα απ’ έξω και από μέσα. Είναι Αγγλίδα, ρωσικής καταγωγής, και σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ με αντικείμενο τις πτυχές της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Αλλά ζει στην Ελλάδα από το 2001 με τον Έλληνα σύζυγο της και έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα.